ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O PLANU RAZVOJA OPŠTINE KLADOVO

333

U sali Skupštine opštine održana je Javna rasprava o nacrtu Plana razvoja opštine Kladovo za period od 2023. do 2030. godine. Sastanku su, pored konsultanta Nataše Andrejević iz NALED-a, prisustvovali predstavnici Opštinske uprave, javnih preduzeća, ustanova, organizacija, škola i nevladinog sektora.

Plan razvoja opštine Kladovo je planski dokument najšireg obuhvata i najvećeg značaja za našu opštinu. Lokalni plan razvoja se usvaja za period od najmanje sedam godina i njegovo donošenje je obaveza gradova i opština po Zakonu o planskom sistemu. Svaki plan mora da sadrži pregled postojećeg stanja u različitim oblastima poput infrastrukture, prirodnih resursa, zdravstvene zaštite, obrazovanja, turizma, poljoprivrede. Na osnovu tih podataka kreiraju se razvojne šanse, prioritetni ciljevi kojima se stremi i opis mera koje će dalje biti razrađene drugim dokumentima javnih politika.

„Plan razvoja predstavlja bitan krovni dokument za našu opštinu. Želimo da uradimo glavne smernice za naše Kladovo kako bi imali utaban put kojim treba da idemo. Strateški dokument će nas voditi kroz razne segmente od infrastrukture do kulture i zbog toga je važno da ga što kvalitetnije zajedno uradimo da bi mogli da ga primenjujemo“, rekla je Nevenka Boldorac, pomoćnik predsednika opštine Kladovo.

Na sastanku je predstavljena metodologija i proces izrade Plana sa svim sastavnim elementima koji su, kroz nacrt Plana, stavljeni na javni uvid. Zaključkom Opštinskog veća Javni uvid nacrta Plana razvoja opštine Kladovo za period od 2023. do 2030. traje do 14. juna ove godine, kada svi građani naše opštine mogu da se dostave sugestije, primedbe i komentari.

Cilj izrade Plana razvoja je stvaranje vizije održivog razvoja opštine Kladovo i definisanje prioritetnih ciljeva razvoja i odgovarajućih mera, zasnovanih na unapređenju sveobuhvatnog kvaliteta života građana, podsticanju ubrzanog ekonomskog razvoja, planskom i racionalnom korišćenju prirodnih resursa, obezbeđenju socijalnog napretka i smanjenju siromaštva, pružanju kvalitetne zdravstvene zaštite i obrazovanja, unapređenju kulture, poštovanju ljudskih i manjinskih prava, te obezbeđenju jednakih mogućnosti za sve građane opštine.

Izrada Plana razvoja opštine Kladovo finansira se iz sredstava Nemačko – srpske razvojne saradnje u okviru projekta „Podrška reformi javne uprave u procesu pristupanja Evropskoj uniji“ koji sprovodi GIZ. Pružanje podrške pri izradi Plana razvoja realizuju Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj i Balkanski centar za regulatornu reformu, u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članakPU BOR: NELEGALNO PREVOZILI PUTNIKE
Naredni članakOBILNA KIŠA POGODOVALA ŠIRENJU BOLESTI I BUJANJU KOROVA