OBILNA KIŠA POGODOVALA ŠIRENJU BOLESTI I BUJANJU KOROVA

369

Poljoprivrednici i stručnjaci, saglasni su u ocenama da su padavine dobrodošle usevima za razvoj, ali ne u prekomernim količinama. Obilne padavine uslovile su pojavu biljnih bolesti i širenju korova.

U ovom periodu neophodno je da poljoprivrendi proizvođači prate stanje ratarskih kultura i  ozimih strnih žita. Ukoliko primete promene na biljkama najbolje je da se obratite službi za zaštitu bilja PSSS Negotin pri izboru preparata.

U apilu i maju pale su velike količine koše što je pogodovalo razvoju korovske flore. Ovolike padavine nadomsetile su slabu akumulaciju vlage u zimskom periodu usled izostanka snežnih padavina. Poljoprivredni proizvođači koji su adekvatno pripremili zemljite za setvu, dobili su dobar usev kukuruza koji je ujednačeno nikao i idostiže šest do sedam listova.

Poljoprivrednicima se preporučuje da obave međurednu obradu jednu od važnijih agrotehničkih mera u proizvodnji kukuruza, kojom se, pre svega, postiže provetravanje površinskog sloja zemljišta.

Promenjljivo vreme, sa čestom smenom kiše i sunca doprinosi i napredovanju bolesti kod zasad voća i vinove loze. Agronomi savetuju voćare da redovno obilaze zasade i da se o svakoj promeni na vreme konsultuju sa stručnjacima kako bi primenili adekvatne zaštitne preparate.

Koštičavo voće, trešnje i višnje trebalo bi zaštiti od truleži plodova i obratiti pažnju na dužinu karence ako je počela berba. Malinu, jagodu i kupinu prskati preparatima protiv sive truleži, a jabuku zaštititi od čađave krastavosti i pepelnice. Vinova loza je dobro ponela rod, ali je potrebna zaštita od plamenjače i pepelnice.

Dodatni problem je što se preparati ne mogu primeniti dok su padavine, a nevolja voćarima ove sezone predstavlja cena zaštitnih preparata koja je znatno viša nego ranijih godina.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članakODRŽANA JAVNA RASPRAVA O PLANU RAZVOJA OPŠTINE KLADOVO
Naredni članakZAKAZIVANJE ZA PASOŠ PUTEM E-UPRAVA