ODRŽANE RADIONICE CRVENOG KRSTA U KLADOVU

585

Crveni krst Kladovo organizovao je dve radionice za svoje volontere: predavanje o prevenciji narkomanije i pružanju prve pomoći.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga koji se obeležava 26. juna, aktivisti Crvenog krsta Kladovo su za svoje volontere održali predavanje o prevenciji narkomanije.

Pored upoznavanja sa vrstama psihoaktivnih supstanci i njihovog uticaja na čovekovo psiho-fizičko zdravlje, poseban akcenat je stavljen na efikasne i društveno prihvatljive načine da se najmlađi volonteri odupru ovoj zavisnosti, kao i na podizanje svesti o negativnom uticaju stigmatizacije i diskriminacije osoba koje koriste drogu i njihovih porodica.

Crveni krst Kladovo realizovao je prvu u nizu radionica prve pomoći sa ciljem edukacije volontera i stvaranja tima koji bi se takmičio na republičkim smotrama pružanja prve pomoći.

Na ovoj radionici istaknut je značaj i svrha ukazivanja prve pomoći kao i osnovne radnje koje treba preduzeti prilikom dolaska na licte mesta, kao što je procena stanja povređenih. Volonteri su, pored ovih osnovnih radnji, naučili kako da primene kardiopulmunalna reanimaciju (KPR), odnosno oživljavanje povređenih kojima je narušen srčani ritam. Svi su imali priliku da praktično probaju na gumenoj lutki i postavljanje povređenog u bočni takozvani koma položaj.

Aktivisti Crvenog krsta Kladovo imaju želju, da pored edukacija u oblasti prižanja Prve pomoći, organizuju i radionice za markirante i šminkere koji bi što realnije prikazali povrede koje mogu nastati u akcidentnim situacijama.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članakPROSEČNE ZARADE ZA APRIL
Naredni članakKLADOVSKA SREDNJA ŠKOLA PONUDILA 150 SLOBODNIH MESTA /VIDEO/