OTKLANJAJU SE POSLEDICE POPLAVA

960

Poplave su u Srbiji napravile veliku štetu, sada se otklanjaju posledice na ugroženim područjima. Zasedaju lokalni Štabovi za vanredne situacije kako bi se pomoglo narodu i procenila pričinjena šteta.

Obilne padavine nanele su ogromne štete infrastukturi, domaćinstvima, poljoprivrednim usevima. Vanredna situacija u Srbiji proglašena je u 56 gradova i opština budući da je palo više od 100 litara kiše u proteklih 48 sati. Tokom jučerašnjeg dana pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 20 stanovnika, prethodna tri dana imali 821 intervenciju i 317 evakuacija i spasavanja.

Bujice su oštetile puteve, nosile mostove i pokrenule klizišta i odrone. Poplave su napravile probleme širom Srbije. Od danas se očekuje poboljšanje vremenskih prilika. U maju i junu imamo najviše padavina bile su su uglavnom pljuskovitog karaktera.

„Upravo taj karakter uslovljava bujične poplave. Mi nismo imali problema sa velikim rekama  kao što su Dunav, Tisa, Sava… Velike reke su pod kontrolom. Ono što je izazivalo probleme su mali vodotokovi, koji pri veliki količinama u kratkom vremenskom periodu nabujaju i naprave problem“, kažu hidrometeorolozi.

U protekla tri dana 1.817 pripadnika MUP-a bilo je neprekidno angažovano, s tim što su oni pre ovih velikih padavina delovali i preventivno i pokušali da upozore stanovništvo i sve industrijske zone, tamo gde su postojale indicije da će doći do poplavnog talasa.

„Ekipe će i dalje biti na terenu, vanredna situacija je u toku, pomaže se građanima i preduzimaju se mere na otklanjanju štete u narednom periodu. Pripadnici Sektora za vanredne situacije  trenutno vrše crpljenje vode iz poplavljenog područja „, navode u MUP-u.

Foto MUP

Prethodni članakPU BOR: NAKON KRAĐE NASRNUO NA POLICAJCA
Naredni članakPOPIS POKAZAO KAKO SU SE GRAĐANI SRBIJE IZJASNILI O MATERNJEM JEZIKU I VERI