POPIS POKAZAO KAKO SU SE GRAĐANI SRBIJE IZJASNILI O MATERNJEM JEZIKU I VERI

992

Prema podacima prošlogodišnjeg popisa 84,4 odsto stanovnika Srbije srpski jezik smatra maternjim, slede mađarski, bosanski, romski i albanski. Kad je reč o veroispovesti, 86,6 odsto građana se izjasnilo kao hrišćani, a 4,2 odsto kao pripadnici islamske veroispovesti. Ateista ima oko jedan odsto.

Republički zavod za statistiku objavio je konačne rezultate Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine o stanovništvu Republike Srbije prema etnokulturnim karakteristikama.

Pored srpskog jezika koji je maternji jezik za 84,4 odsto stanovnika Republike Srbije, najzastupljeniji maternji jezici su mađarski (2,6 odsto), bosanski (2,2 odsto), romski (1,2 odsto) i albanski (1 odsto). Svi ostali jezici su ispod jednog procenta.

Kada je reč o veroispovesti, pripadnici hrišćanske veroispovesti čine 86,6 odsto građana Republike Srbije (81,1 odsto su pravoslavci, 3,9 odsto su katolici, 0,8 odsto su protestanti i 0,9 odsto su lica koja su navela da pripadaju drugim hrišćanskim crkvama ili su se izjasnila samo kao hrišćani).

Posle hrišćana, najbrojniji su pripadnici islamske veroispovesti (4,2 odsto). Oko 2,5 odsto stanovnika je iskoristilo svoje Ustavom zagarantovano pravo da se ne izjasni na pitanje o verskoj pripadnosti, dok je 1,1 odsto stanovnika izjavilo da nisu vernici (ateisti) i oko 0,1 odsto da su agnostici.

„Nepoznato” obuhvata lica za koja nije prikupljen podatak, lica koja su dala odgovor koji se ne može smatrati izjašnjavanjem o maternjem jeziku, odnosno o verskoj pripadnosti, kao i lica za koja su podaci preuzeti iz administrativnih izvora.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članakOTKLANJAJU SE POSLEDICE POPLAVA
Naredni članakPU BOR: PRIJAVE PROTIV PIJANIH VOZAČA