POČELA ŽETVA PŠENICE U KLJUČKOJ NIZIJI

461

Ključka nizuja je ovih dana u znaku žetve pšenice. Poljoprivedni proizvođači na svojim parcelama rade punom parom. Nadaju se povoljnim vremenskim prilikama kako bi poslove mogli završiti u roku.

Kombajni u njivama uveliko vrše pšenicu. Ipak, prinosom strnih žita na ovom području poljoprivrednici nisu zadovoljni. Zbog loših vremenskih prilika i bolesti koje su napale pšenicu, ovogodišnji prinos manji je za 30 odsto u odnosu na onaj iz prethodne godine.

U ataru sela Rtkovo kombajni su u punom zamahu u poljima pod pšenicom jer najvažniji letnji posao poljoprivrednici nastoje da završe na vreme i rod smeste na sigurno. Rod je slabiji od očekivanog jer su prvi prinosi u proseku od 3 do 4 tone po hektaru. Zrno je lošeg kvaliteta hektolitarska vrednost je 70 procenata dok je vlažnost ispod 13.

„Vremenske prilike i bolest su do toga dovele. Obilne kiše su padale, kada je trebalo da bude sunca bile su vremenske nepogode i dovelo je do tih faza pšenice da je loš kvalitet i prinos umanjen nego prošle godine“, kazao je Nikola Verbunkić iz Rtkova.

Nestabilni vremenski uslovi tokom proleća i rđa koja je zahvatila njive negativno su se odrazili na rod pšenice i na parcelama na kojima su primenjene sve agrotehničke mere. Kiša je umanjila kvalitet zrna, i doprinela razvoju korova koji otežavaju žetvu. Tržni viškovi hlebnog žita predaju se na otkupnom punktu u Rtkovu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članakPOČINJE KAMPANJA „VOZI ODMORAN“
Naredni članakUDRUŽENJU „NADA“ STIGLA VREDNA DONACIJA IZ BEČA