POČINJE KAMPANJA „VOZI ODMORAN“

507

Statistika pokazuje da se gotovo trećina saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom načini u letnjim mesecima. Agencija za bezbednost saobraćaja tim povodom namenski sprovodi kampanju „Vozi odmoran“.

U sklopu kampanje „Vozi odmoran“ svakome ko ulazi u našu zemlju biće predočena osnovna pravila o ograničenjima brzine – u naselju, van njega, na moto-putu i auto-putu, a da će na letku koji je štampan na četiri jezika – srpskom, engleskom, nemačkom i turskom, biti sadržani najvažniji propisi i saveti

Tokom jula i avgusta u Srbiji se dogodi oko 100 saobraćajnih nesreća, u kojima dnevno prosečno poginu bar dve osobe, a 65 njih bude povređeno. S obzirom na to da već duži niz godina, baš u ovim mesecima strada najviše osoba, Agencija za bezbednost saobraćaja od sutra pokreće akciju „Vozi odmoran“.

Cilj Kampanje je da se apeluje na sve građane, koji putuju na odmor da se pripreme za put i da posebnu pažnju obrate na brzinu kretanja, da ne voze pod dejstvom alkohola.

Iz Agencije apeluju da svaki vozač koji kreće na put krene odmoran i dodaju da je važno isplanirati put tako da se prethodno proveri stanje na putu, stanje sa gužvom na graničnom prelazu, proveri ispravnost automobila i isplanira kada će napraviti pauze za odmor. Preporuka je da se pauza pravi na svaka dva sata, u trajanju od najmanje 15 minuta.

Čak trećina (33 odsto) smrtno stradalih leti gine upravo vikendom, jer u tim danima uglavnom dolazi do smene turista. Posebno su opasne deonice duž Koridora 10, na Ibarskoj magistrali i magistralnom putu koji, preko Čačka i Užica, vodi za Prijepolje i dalje, prema Crnoj Gori.

Po starosnim kategorijama, najviše stradaju mladi od 15 do 30 godina, zatim osobe između 31 i 45 godina, ali i deca.

„Mladi najviše ginu kao putnici u automobilima, ali ih je sve više i na motociklima. Poslednjih nekoliko godina deca više stradaju kao putnici u automobilu, nego kao pešaci i biciklisti, zbog čega je važno korišćenje dečjih sedišta i sigurnosnih pojaseva“, navode u Agenciji.

Najčešći uzroci „saobraćajki“ i dalje su neprilagođena brzina, gubitak kontrole nad vozilom i vožnja pod dejstvom alkohola. Međitim, veliki fator rizika je, upozoravaju stručnjaci, i umor. Tokom perioda od tri godine (2020-2022), u saobraćajnim nezgodama u kojima je umor vozača imao uticaj, zabeleženo je 46 smrtno stradalih, 183 teško povređenih, 612 sa lakim telesnim povredama.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja apeluju, uz maksimalan oprez na putu, na pravovremeno planiranje putovanja, često odmaranje, pripremu i vozača i vozila i obavezu poštovanja saobraćajnih propisa.

Na svaka dva sata vožnje, odmorite se najmanje 15 minuta. U toku vožnje što češće pijte vodu. Klima-uređaj koristite tako da razlika između spoljašnje i temperature u vozilu bude do sedam stepeni. Izbegavajte vožnju noću. Vozačima putničkih automobila savetujemo da posebnu pažnju obrate na mopediste, motocikliste i bicikliste prilikom izlaska iz vozila i otvaranja vrata automobila.

Pešacima i biciklistima savetujemo da prilikom kretanja, pogotovu u jutarnjim i večernjim satima, nose svetliju i uočljiviju odeću, budu adekvatno osvetljeni, oprezni i poštuju saobraćajne propise.

Mopedistima i motociklistima savetujemo da se adekvatno pripreme za putovanja, koriste zaštitnu opremu i ne ulaze u rizične situacije – kaže za „Novosti“ v. d. direktora Agencije Branko Stamatović.

Foto Pixabay.com

Prethodni članakHemofarm obeležio 20 godina postojanja brenda “Probiotic”
Naredni članakPOČELA ŽETVA PŠENICE U KLJUČKOJ NIZIJI