POČEO SKRINING NA SPIRALNU MIŠIĆNU ATROFIJU

472

U svim porodilištima u Srbiji počeo je obavezan skrining na retku bolest spinalnu mišićnu atrofiju.

Pored obaveznog skrininga koji se obavlja u svim porodilištima na fenilketonuriju, hipoteriozu i na cističnu fibrozu, od 14. septembra se u Srbiji radi, takođe o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, i pregled na retku bolest spinalnu mišićnu atrofiju.

Cilj uvođenja još jednog skrininga u porodilištima u celoj zemlji je rana dijagnostika još u pre-simptomskoj fazi bolesti koja je od suštinskog značaja za ishod lečenja spinalne mišićne atrofije SMA. Uzimanje uzoraka će se vršiti u svim porodilištima u Srbiji, a analiza će se obavljati na Biološkom fakultetu u Beogradu.

U proteklih godinu i po koliko traje pilot-projekat testirano je 11.000 beba. Nadležni napominju da ima opreme i ljudstva koji će obezbediti testiranje 62.000 beba koliko se rodi u Srbiji. Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić rekla je da su sva porodilišta spremna za skrining na SMA i da su sva deca koja su rođena posle ponoći uključena u skrining.

„Zahvaljujući ovom skriningu će dobiti ranu dijagnostiku, a rana dijagnostika je preduslov za terapiju. Ovi pacijenti su živeli dve do tri godine, sada Srbija ima sva tri leka koji postoje na svetu za SMA i ovi pacijenti će moći da žive kao i svi ostali“, rekla je direktorka RFZO.

Foto Pixabay.com

Prethodni članakOGREV ZA IZBEGLICE I RASELJENA LICA U KLADOVU
Naredni članakDEVET GODINA OD KATASTROFALNIH POPLAVA U TEKIJI /VIDEO/