PROBNI ZAVRŠNI ISPIT ZA OSMAKE 24. I 25. MARTA

337

Na portalu eVežbaonica za učenike osmog razreda postavljeno je više od 4.000 zadataka za pripremu završnog ispita.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pokrenuli su portal na kome je postavljeno više od 4.200 zadataka iz sedam školskih predmeta: srpski/maternji jezik, matematika, fizika, hemija, biologija, istorija i geografija. Učenici osmog razreda se mogu pripremati za polaganje završnog ispita zahvaljujući zadacima koji su prema težini raspoređeni na tri nivoa.

Završni ispit od ove školske godine osmaci polažu po novim pravilima. Umesto rešavanja testa koji su činila pitanja iz pet nastavnih predmeta: biologije, hemije, fizike, istorije, geografije, birali su samo jedan od tih predmeta koji će polagati u okviru trećeg testa na završnom ispitu.

Promena koncepta polaganja završnog ispita promenila je i samo bodovanje, pa će  učenik moći da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika, isti broj i iz matematike dok će treći test nositi 12 bodova. Probni završni ispit najavljen je za narednu nedelju. Tako će u petak 24. marta od 12 sati učenici osmog razreda rešavati test iz matematike, a već sutradan u subotu 25. marta od 9 sati test iz srpskog jezika, a istog dana od 11 sati i 30 minuta i treći, izborni test.

Probni završni ispit za cilj ima upoznavanje učenika sa pravilima ponašanja na završnom ispitu, kao i proveru znanja na koje oblasti učenik u narednom period treba da obrati pažnju.Kalendarom rada Ministarstva prosvete,nauke i tehnološkog razvoja završni ispit za učenike  osmog razreda biće realizovan od 21. do 23. juna.

Foto Pixabay

Prethodni članakAKCIJA POJAČANE KONTROLE SAOBRAĆAJA OD 23. DO 26. MARTA
Naredni članakPRIJAVLJIVANJE ZA PENZIONERSKE KARTICE U KLADOVSKOJ FILIJALI PIO FONDA