SRBIJA DEO PROGRAMA „DIGITALNA EVROPA“

367

Program Evropske komisije „Digitalna Evropa“ čiji je cilj unapređenje digitalne transformacije u Evropskoj uniji otvoren je i za zemlje kandidate. 

Ukupan budžet je 7,5 milijardi evra, a u programu mogu učestvovati  i kompanije, poslovne asocijacije, udruženja, klasteri, i druga pravna lica iz Srbije. Rokovi za podnošenje predloga projekata su 26. septembar i 22. novembar 2023. godine. „Digitalna Evropa“ traje do 2027. godine, a program je osmišljen da podrži razvoj digitalnih tehnologija, infrastrukture i veština kako bi se obezbedila konkurentnost i inovacije u digitalnoj ekonomiji.

Pokrenut je u januaru 2021. godine i obuhvata 27 država članica Evropske unije, zatim Island, Norvešku, Lihtenštajn i Ukrajinu, a od 30. juna 2023. i zemlje kandidate Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Severnu Makedoniju. Zemlje kandidati mogu da učestvuju u sledećim oblastima: Superračunarstvo, Veštačka inteligencija, podaci i računarstvo u oblaku (cloud computing), Napredne digitalne veštine i Napredno korišćenje tehnologija.

Više informacija o programu Digitalna Evropa.pdf

Foto Privredna komora Srbije

Prethodni članakGLASAJTE ZA „PRIJATELJA PORODICE 2023“
Naredni članakCENE GORIVA U NAREDNIH SEDAM DANA