STUDENTI MOGU DA KORISTE SAMO JEDNU STIPENDIJU IZ JAVNIH SREDSTAVA

349

Studenti mogu koristiti samo jednu stipendiju koja se isplaćuje iz javnih sredstava.

Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije saopštilo je da studenti korisnici državnih stipendija, u skladu sa Zakonom o studentskom standardu, ugovorima koje su potpisali, ali i nalazima i preporukama Državne revizorske institucije, mogu biti korisnici samo jedne stipendije koja se isplaćuje iz javnih sredstava – budžeta Republike i lokalnih budžeta. U saopštenju se navodi da je ovo pravilo važilo od kako se dodeljuju stipendije i jasno je naznačeno u ugovoru o stipendiji koji je svaki student potpisao.

S obzirom na to da različite institucije stipendiraju uspešne studente, u slučaju da student dobije više različitih stipendija, mora se odlučiti za jednu i ima obavezu da o tome obavesti instituciju od čije stipendije odustaje. Ministarstvo prosvete je za ovu školsku godinu odobrilo blizu 9.343 stipendije, a samo mali broj studenata je dobio i stipendije Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija „Dositeja“.

Zbog toga ministarstva prosvete i nauke preduzimaju sve aktivnosi u cilju prevazilaženja izazova koji je nastupio jer je došlo do dupliranja stipendija kod manjeg broja studenata koji su već stipendisti Ministarstva prosvete. Ministarstva će nastojati da unaprede sistem i sinhronizuju aktivnosti na realizaciji konkursa za dodelu stipendija u najboljem interesu studenata, dodaje se u saopštenju.

Foto Pixabay.com

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članakKLADOVSKA SREDNJA ŠKOLA PONUDILA 150 SLOBODNIH MESTA /VIDEO/
Naredni članakDANAS JE VIDOVDAN – DRŽAVNI I VERSKI PRAZNIK