SVEŠTENSTVO HRAMA „SVETI ĐORĐE“ I KLADOVLJANI PORANILI PO BADNJAK

122

Božićno praznovanje započinje Badnjim danom kada rano ujutro domaćin odlazi da iseče badnjak, najčešće je to hrastovo drvce, da bi ga te večeri uneo u kuću i time označio početak božićnih praznika. U duhu te tradicije u svitanje na Badnje jutro sveštenstvo hrama „Sveti Đorđe “ organizovalo je odlazak po Badnjak.

U  šumarku na Milutinovačkom brdu obredu sečenja hrastovog drveta prisustvovao je veliki broj vernika koji su započeli duhovno slavljae uoči Božića najradosnijeg hrišćanskog praznika. Odlazak po Badnjak u Kladovskom kraju ima dugu tradiciju hrastovo drvo seku isključivo muškarci, najčešće domaćin i najstariji sin, u rano jutro, pre izlaska sunca.

Posečen badnjak i prve iverice domaćini su poneli kući kako bi ih čuvali do sledećeg Badnjeg dana, jer prema verovanju one porodici mogu doneti sreću i zdravlje.

Badnji dan se tradicionalno obeležava paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom.Badnji dan je pun rituala i simbolike, živopisnih radnji i svi su oni povezani sa porodičnim kultom i kultom ognjišta- poručio je Dejan Pajić Arhijerejski namesnik Ključki.

Na  povratku u hram  „Sveti Đorđe “ motorizovana kolona zaustavila se kod  zgrade Opštinske uprave gde su od sveštenika Dejana Pajića badnjak preuzeli  Saša Nikolić predsednik opštine Kladovo i njegov zamenik Bojan Božanović.

Nakon što je Badnjak naslonjen na zgradu Policijske stanice ranoranioci su  put nastavili do  kladovske crkve gde su sveštenici uneli badnjak u portu hrama  „Sveti Đorđe“.Nalaganje Badnjaka je u 18 sati, dok je Božićna liturgija u ponoć.

Prethodni članakPRIPREME ZA PROLEĆE U SRPSKOJ LIGI ISTOK FUDBALERI ĐERDAPA POČEĆE 15.JANUARA
Naredni članakKK „ĐERDAP“ URUČENA DONACIJA IZ BEČA