TVRĐAVA FETISLAM IMPRESIVNA TURISTIČKA ATRAKCIJA

874

Tvrdjava Fetislam na obali Dunava je jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u opštini Kladovo. Ova impresivna tvrdjava predstavlja jedinstven spoj arhitekture i prirodne lepote.

Tvrđava Fetislam je oduvek bila izuzetno posećena destinacija u našoj opštini. Nakon renoviranja, broj turista se drastično povećao. Nedavno je ovu dunavsku tvrđavu posetila velika grupa učenika gimnazije „Bora Stankovič“ iz Vranja. Veliki broj turista,119 učenika druge godine srednje škole i sedam nastavnika bili su u prilici da saznaju sve o istorijijatu Fetislama.

Posle uskog tesnaca Đerdapa, najveće klisure u Evropi, Dunav se opušta i savija u oblik konjske glave. Baš u tom meandru, na desnoj obali druge najduže evropske reke  smeštena je srednjevekovna tvrđava Fetislam. Sagradili su je Turci Osmanlije pre 500 godina i nazvali je Fetislam (Feht-ul-islam) ili „bedem“ ili „kapija islama“.

Ova tvrđava je jedno od najpozantijih naših uređenih znamenitosti i spomenika koji je primer kako se treba održavati i kako ophoditi prema ovakvom dragulju. Sam prostor oko tvrđave i u njoj predivno je uređen.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članakZAJEDNO I BEZBEDNO KROZ DETINJSTVO
Naredni članakDRUGI KRUG NAGRADNE IGRE „UZMI RAČUN I POBEDI“