U ČETVRTAK AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

517

Crveni krst Kladovo i Zavod za transfuziju krvi iz Niša organizuju novembarsku akciju dobrovoljnog davanja krvi. Ova humanitarna akcija biće organizovana u četvrtak, 24. novembra, u Domu kulture, od 10 do 14 časova, saopšteno je iz Opštinske organizacije Crvenog krsta u Kladovu.

„Za velike humane gestove nisu potrebni ni specijalni događaji, ni novac, jer svako od nas poseduje nešto mnogo vrednije. Krv je nešto za šta ne postoji zamena, ne postoji lek koji može da bude alternativa“, kažu iz Instituta za transfuziju krvi.

Krv svi mogu dati, pod ovim uslovima: ukoliko ste zdravi i dobrog opšteg stanja, ako ste teži od 50 kilograma i ukoliko imate između 18 i 65 godina. Ukoliko želite da date krv, a niste sigurni da li možete iz bilo kog razloga, proverite na listi Instituta za javno zdravlje.

„Na izbor davalaca nikako nema uticaja pol, religija, nacionalnost, seksualno opredeljenje, politička orijentisanost, zanimanje, socijalni status ili neki drugi sličan razlog“, navode u Institutu za transfuziju krvi.

Iz Crvenog krsta ističu da je poseban naglasak na mladim ljudima.

„Cilj nam je da njih motivišemo, oni su pokretači celog društva i lakše šire pozitivnu energiju posle davanja krvi. Bilo bi dobro da se što više njih uključ“, navode u ovoj humanitarnoj organizaciji.

Ko je Kovid-19 pregurao, uz blaže simptome, krv može dati posle mesec dana, a oni koji su imali upalu pluća moraju da sačekaju minimum tri meseca. Oni koji su primili Fajzer ili Sinofarm vakcinu krvi mogu dati već sutradan, ako se dobro osećaju. Posle AstraZeneke i ruske vakcine mora se sačekati 14 dana. To je samo zato što su vakcine napravljene na drugačiji način.

Prethodni članakSVAKO DRUGO DOMAĆINSTVO U OKTOBRU ŠTEDELO STRUJU
Naredni članakENERGETSKA SANACIJA-DRUGI DEO