U SEPTEMBRU ROĐENO DEVET BEBA

325

Kladovo je u septembru bogatije za devetoro mališana koliko ih je rođeno u Zdravstvenom centru.

U septembru je u kladovskom porodilištu rođeno devet beba, pet devojčica i četiri dečaka. Od početka godine na Odeljenju gonekologije i akušerstva Zdravstvenog centra mame su na svet donele 78 beba, 38 devojčica i 40 dečaka.

Za novorođenu decu u svim porodilištima, od 14. septembra o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje obavezan je skrining na retku bolest spinalnu mišićnu atrofiju. Cilj uvođenja tog skrininga odmah po rođenju jeste rana dijagnostika još u pre-simptomskoj fazi bolesti koja je od suštinskog značaja za ishod lečenja spinalne mišićne atrofije, a testiranjem po rođenju neće se više gubiti vreme na postavljanje dijagnoze.

Uzimanje uzoraka obavlja se u svim porodilištima u Srbiji, dok se analiza uzoraka radi na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, čiji zaposleni u Centru za humanu molekularnu genetiku, imaju višedecenijsko iskustvo u molekularno-genetičkoj dijagnostici retkih bolesti, pre svega neuromišićnih i neurodegenerativnih, i adekvatno obrazovane ljudske kapacitete za obavljanje ovog skrininga.

Foto Pixabay.com

Prethodni članakPRIJEM DECE U OPŠTINI KLADOVO POVODOM DEČIJE NEDELJE
Naredni članakVATROGASCI U SEPTEMBRU GASILI 13 POŽARA