U SRBIJI SVE MANJE POLJOPRIVREDNIH PENZIONERA

208
U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje navode da je prema statističkim podacima za jun 2023. godine, u bazi osiguranika evidentirano 93.117 poljoprivrednih osiguranika, koji su prijavljeni na obavezno osiguranje.
Imajući u vidu činjenicu da se poljoprivredni penzioneri uglavnom pominju kada je reč o najnižim primanjima kakva su njihova kod većine, postavlja se pitanje koliko poljoprivrednika danas uplaćuje doprinose, zašto taj broj opada, kao i zašto nema većeg interesovanja za uplatu.
Poljoprivredno osiguranje je obavezno osiguranje i regulisano je zakonom. Svojstvo osiguranika poljoprivrednika stiče se danom početka, a prestaje danom prestanka obavljanja poljoprivredne delatnosti i utvrđuje se na osnovu prijave na osiguranje, odnosno odjave sa osiguranja.
U penzijskom fondu ističu da pretežan broj njih uplaćuje doprinose za PIO 15 godina, što je minimalan uslov za ostvarivanje prava na penziju, po najnižoj osnovici osiguranja, tako da im je obračun visine penzije ispod minimalnog.
Prethodni članakDONJE PODUNAVLJE NA 45.SAJMU TURIZMA
Naredni članak31. JANUAR DAN BEZ DUVANSKOG DIMA