UKLJUČITE SE U FILMSKU INDUSTRIJU I PREDSTAVITE LOKACIJE ISTOČNE SRBIJE

681

Srpska filmska asocijacija (SFA) i TOC – Asocijacija za razvoj održivih zajednica iz Zaječara pokrenule su projekat Filmtastic East Serbia koji ima za cilj da mapira i promoviše region Istočne Srbije kao atraktivnu destinaciju za snimanje filmova, kao i da uključi lokalno stanovništvo u njihovu produkciju.

Trodnevni trening za menadžere lokacija u okviru ovog projekta je besplatan za sve učesnike i obuhvata onlajn nastavu, predavanja uživo, kao i obilaske atraktivnih lokacija. Onlajn deo treninga održaće se 8. septembra putem Zoom platforme, a polaznici će se okupiti uživo u Zaječaru 14. i 15. septembra 2023.

Ovo edukativno iskustvo namenjeno je svima koji bi voleli da se pobliže upoznaju sa
dužnostima i obavezama vezanim za upravljanje jedne filmske lokacije, bez obzira na njihovo prethodno radno iskustvo. Na trening mogu da se prijave pojedinci koji:
– žive u Zaječaru, Majdanpeku, Negotinu ili bližoj okolini,
– poznaju prirodne, istorijske i kulturne znamenitosti na teritoriji ovih gradova i opština,
– imaju iskustva u organizaciji događaja ili su radili kao turistički vodiči,
– zainteresovani su za fotografiju,
– poseduju organizacione sposobnosti i žele da razviju specifična znanja i veštine vezana
za logistiku i organizaciju u filmskoj industriji,
– žele da nauče kako se ostvaruje uspešna saradnju sa javnim službama i turističkim
akterima u njihovim opštinama,
– žele da pomognu filmskim ekipama u pronalaženju potencijalnih lokacija za snimanje u
ovom delu Srbije.

Šta ćete naučiti na Filmtastic treningu za menadžere lokacija u Istočnoj Srbiji

Učesnici će ovom prilikom naučiti više o konkretnim zaduženjima i zadacima menadžera
lokacije i u kojim fazama produkcije se oni obavljaju, na šta treba obratiti pažnju dok se čita scenario i traže prigodne lokacije za snimanje, kako se komunicira s autorskom ekipom, kako se budžetiraju lokacije i dobijaju dozvole za snimanje, šta sve podrazumeva rad na terenu i još mnogo toga.

Uvod u ovu široku temu će pružiti Đurđa Vitorović, menadžerka produkcije sa skoro 20 godina iskustva na filmu. Tokom godina, Đurđa je radila na velikom broju domaćih i stranih projekata među kojima se ističu domaći hitovi “Montevideo, Bog te video”, “Enklava”, Nebo iznad nas”, “Hotel Beograd, ali i strani naslovi poput “Meet me in Venice”, “Vivegam” i drugi.

Ko su i šta rade menadžeri i skauti lokacija

U pitanju su članovi snimateljske ekipe zaduženi da obezbede uslove za rad na lokacijama
predviđenim za snimanje filmova, serija, muzičkih spotova, reklama i drugih audiovizuelnih
projekata. Oni se u proces produkcije uključuju na samom početku, i pre nego što se ekipe
zapute na set, kako bi pomogli pri izboru idealne lokacije za konkretne scene i obezbedili sve neophodne dozvole za rad. U ovoj fazi, oni usko sarađuju sa javnim upravama zaduženim za davanje saglasnosti za korišćenje lokacija, ali i sa producentima, režiserima i scenografima. Potom se uključuju u zadatke vezane za transport opreme, logistiku i koordinaciju filmske ekipe, a kada snimanje počne, paze da se sve aktivnosti obavljaju u skladu sa lokalnim propisima i kulturom. Sve u svemu, radi se o vrlo dinamičnoj poziciji koja sa sobom nosi visok stepen odgovornosti, ali i niz kreativnih izazova.

Istočna Srbija kao primamljiva destinacija za snimanje filmova

Na lokacijama u okolini Negotina, Majdanpeka i Zaječara, u poslednje vreme snimljena je
impresivna lista naslova (domaći filmovi “Enklava”, “Hotel Beograd” i “Pored nas”, a nije
zanemarljivo što je ovu destinaciju otkrio i Bolivud sa naslovima “Vivegam” i “Uri: The Surgical Strike”). Stoga su projekti kakav je Filmtastic East Serbia značajni jer doprinose nastavku tog trenda. Osim što donose direktnu zaradu opštinama, filmska snimanja sa sobom povlače niz benefita poput otkrivanja novih turističkih destinacija i gastronomske ponude regiona, angažovanja stanovništva u produkciji ili u ulogama statista, što je lokalcima po pravilu uvek najzanimljivije. Upravo zbog toga, budući menadžeri filmskih lokacija u ovoj regiji treba da nastave i unaprede ovu praksu i brendiraju Istočnu Srbiju kao konkurentnu destinaciju u filmskoj industriji.

Projekat Filmtastic East Serbia je, zajedno sa još 11 projekata u šest opština i gradova
usmerenih na razvoj kreativnih industrija i promociju kulturnog nasleđa i turizma u Istočnoj Srbiji, podržan sredstvima Evropske unije i Vlade Nemačke, kroz projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam”, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ.

Prethodni članakPOČELA ISPLATA REDOVNE I PRIVREMENE NAKNADE NEZAPOSLENIMA
Naredni članakRADOVI NA VODOVODNOJ MREŽI