UKUPNO 99 GRADOVA U SRBIJI DOBIĆE PODRŠKU PROGRAMA PRO

332

Program „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ počeo je sa realizacijom aktivnosti koje će doprineti unapređenju lokalnog upravljanja, socijalne uključenosti i upravljanja zaštitom životne sredine i na taj način poboljšati kvalitet života građana i građanki u 99 gradova i opština iz Šumadije, zapadne, istočne i južne Srbije, istaknuto je na događaju koji je održan 25. maja 2023. godine u Beogradu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je na svečanosti povodom početka programa PRO, koji zajednički sprovode agencije UN u Srbiji – UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske, istakao da se njime pruža podrška socijalnoj integraciji ugroženih kategorija, a posebno da se pomaže socijalno uključivanje u društvo onih kojima je pomoć potrebna, čime se osigurava da je naše društvo inkluzivno i jednako otvoreno za sve.

Jedan od prioritetnih ciljeva ministarstva na čijem sam čelu jeste razvoj usluga socijalne zaštite u lokalnoj zajednici, osnaživanje pojedinaca i porodica u krizi, ali i socijalna inkluzija u samu zajednicu. Program PRO je koncentrisan na podršku jedinicama lokalne zaštite u procesu socijalnog uključivanja i uveren sam da će doprineti unapređenju kvaliteta života građana u Srbiji”, rekao je Selaković.

Ukupno 99 gradova i opština u Šumadiji, zapadnoj, istočnoj i južnoj Srbiji moći će da dobije podršku programa PRO, a konkretni rezultati planirano je da budu postignuti kroz izgradnju kapaciteta jedinica lokalne samouprave, unapređenje elektronskih usluga i otvorenih podataka, jačanje lokalnih organizacija civilnog društva i veće učešće mladih u Zelenoj agendi, kazala je pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Mila Stanković.

„Usluge koje su najprioritetnije da se ocene sa aspekta zadovoljstva građana na lokalu su administrativne i komunalne, i usluge iz oblasti obrazovanja i socijalne zaštite. Upravo u sklopu programa PRO će se sprovesti ispitivanje javnosti o stepenu zadovoljstva uslugama na lokalnom nivou. Istraživanje sprovodimo kako bismo nakon njega mogli da podržimo lokalne samouprave da osnaže i ojačaju tačno one oblasti koje građani budu prepoznali da su neophodne da se poboljšaju“, najavila je Stanković.

Na svečanosti povodom obeležavanja početka programa obratila se i državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić i istakla da je jačanje kapaciteta na lokalnom nivou i uključivanje svih ostalih ranjivih grupa nešto što je za smanjenje zagađenja vazduha, kao i upravljanje otpadom i otpadnim vodama preko potrebno.

Program PRO može da nam pomogne da uključimo neformalne sakupljače otpada u legalne tokove i upravo je socijalno preduzetništvo nešto što vidimo da ima izuzetno veliki potencijal u budućnosti. Ministarstvo neformalne sakupljače sagledava sa dva aspekta, sa jedne strane da oni zaista doprinose unapređenju zaštite životne sredine, a sa druge strane da je izuzetno važno da oni kao ranjive grupe imaju adekvatnu zaštitu i da ostvaruju sva ostala prava”, rekla je Dokić.

Uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske u vrednosti od 9 miliona evra, program PRO će do kraja 2026. godine sprovoditi aktivnosti izgradnje kapaciteta, tehničku podršku i obezbediti bespovratna sredstava za projekte lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva.

„Ovaj inovativni program je kreiran zajedno sa Vladom Srbije, lokalnim partnerima i četiri UN agencije kako bi se pružio odgovor na potrebe građana i građanki na lokalnom nivou u tri prioritetne oblasti. Zahvaljujem se svim partnerima na aktivnom učešću u pripremi ove ambiciozne i veoma važne intervencije koja predstavlja vodeći program Švajcarske strategija saradnje sa Srbijom“, istakao je šef saradnje Ambasade Švajcarske Ričard Koli.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob rekla je da ovaj program ima za cilj kreiranje rešenja za bolji pristupa uslugama za marginalizovane grupe i dodala da se veliki deo Agende 2030 odnosi na borbu protiv onoga što se naziva trostrukom planetarnom krizom, a koja se odnosi na zagađenje, klimatske promene i ugrožavanje biodiverziteta.

„Korisnici podrške biće i lokalne samouprave, uključujući njihove zaposlene, centri za socijalni rad, domovi zdravlja, škole i predškolske ustanove, kao i lokalne organizacije civilnog društva. Program PRO će obezbediti nacionalno vlasništvo i održivost usklađivanjem sa zakonima o nacionalnim strategijama i akcionim planovima i ovo je važna prilika da se zakonodavni okvir koji je razvijan u protekle 3 godine pretvori u akciju na lokalnom nivou tako da se zaista desi promena u životu ljudi“, zaključila je Žakob.

Deo sredstava švajcarskog donatora opredeljen je za sprovođenje komplementarnih aktivnosti velikog projekta za upravljanje čvrstim otpadom koji sprovodi Ministarstvo za zaštitu životne sredine, a finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj i Francuska agencija za razvoj.

„Pružanje podrške ranjivim grupama, a posebno neformalnim sakupljačima otpada je prepoznato kao prilika za ostvarivanje sinergije i uspostavljanje partnerstva EBRD i AFD sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnji i UN agencijama kroz program PRO i ova saradnja nam je od izuzetnog značaja”, istakla je pomoćnica direktora Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji Jelena Čeperković.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članakKLADOVO IMA SVOJE VICEŠAMPIONE U ATLETICI /VIDEO/
Naredni članakPRODUŽEN ROK ZA PRIJEVE ZA SUBVENCIJE U POLJOPRIVREDI DO 12. JUNA