ZAKAZIVANJE ZA PASOŠ PUTEM E-UPRAVA

857

Mnogi građani Srbije zahtev za nova dokumenta najviše podnose u ovo doba godine, kako bi mogli da putuju u inostranstvo na željeni odmor. Procedura za zakazivanje termina za izdavanje pasoša je jednostavna i može se obaviti elektronskim putem.

Građani Srbije preko portala eUprava mogu zakazati termin za izdavanje pasoša i to u odeljku „eZakazivanje – lična karta ili pasoš“. Termin se može zakazati i u nekoj nadležnoj policijskoj upravi ili stanici. Podnosilac zahteva mora biti punoletno lice i državljanin Republike Srbije.

Termin možete zakazati za sebe i uz taj termin dodati i termine za još 4 člana porodice ukoliko je potrebno. Kada zakazujete termin samo za maloletno dete, potrebno je da zakazani termin glasi na ime roditelja, odnosno staratelja deteta. Najraniji datum za zakazivanje termina je jedan dan pre dana podnošenja zahteva. Najkasniji datum za zakazivanje termina je 30 dana unapred.

Kako je objašnjeno na portalu eUprava, prilikom dolaska u zakazano vreme potrebno je sa sobom poneti sva neophodna dokumenta. Spisak dokumenata možete videti na veb prezentaciji MUP-a. Putem sistema „Plati“ kreirajte jedinstvenu uplatnicu i platite naknade vezane za postupak izdavanja lične karte ili pasoša. Termin možete zakazati tako što ćete pokrenuti uslugu klikom na dugme „Pokreni uslugu“ sa leve strane ekrana. Tu možete popuniti podatke za termin podnošenja zahteva. Ukoliko se zakazuje termin za maloletno dete potrebno je da se navedu i njegovi podaci.

Nakon toga prikazuje se kalendar u kome je potrebno odabrati slobodan termin i potvrditi na dugme zakaži. Naglašeno je i da se ne može zakazivati za datum koji je izvan dozvoljenih 30 dana unapred. Samo bela polja u kalendaru dostupna su za zakazivanje. Termini su u trajanju od po 15 minuta za jednu osobu i potrebno je striktno poštovanje satnice. Dozvoljeni termini za zakazivanje nisu isti kao što je radno vreme policijske stanice – svaka policijska stanica je samostalno opredelila termine u kojima dozvoljava elektronsko zakazivanje.

Izvor: Pink

Foto Wikipedija

Prethodni članakOBILNA KIŠA POGODOVALA ŠIRENJU BOLESTI I BUJANJU KOROVA
Naredni članakVERNICI POČINJU PRIPREME ZA PETROVSKI POST