DANAS SE SLAVI ISCELITELJ PANTELEJMON

369

Pravoslavna crkva i vernici 9. avgusta proslavljaju praznik Svetog velikomučenika Pantelejmona, u našem narodu poznatog i kao Sveti Pantelija.

Za njega se vezuje zanimljiva životna priča, a ovaj deveti avgust prate i verovanja na koja bi najveću pažnju trebalo da obrate oni koji kreću na put.

Ime Pantelejmon, koje znači: svemilostivi, zaista mu je u potpunosti odgovaralo. Medicinu je učio kod najčuvenijeg lekara tog doba, Efrosina, koji je bio i dvorski lekar.

Pored lekarske veštine, koju je stekao učenjem, Pantelejmonu je bio dat i dar isceljenja molitvom. Izlečio je slepog čoveka. Svi lekari su govorili da za njegove oči nema spasa. Pantelejmon je slepca izlečio imenom Hristovim. Jednom mu je očajna majka donela dete koje je ujela zmija otrovnica. Prizvao je Boga u pomoć i izlečio dete, spasivši ga od sigurne smrti.

Sveti Pantelejmon – Pantelija se smatra zaštitnikom medicine i farmacije. Slavi se 27. jula po starom, odnosno 9. avgusta po novom kalendaru. Među Srbima je izuzetno poštovan, a jedan broj porodica danas slavi krsnu slavu.

Ako planirate da započnete neki posao, pravi je dan za to. Veruje se da će svaki rad Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim. A ako se spremate za put, krernite baš na ovaj dan. Sveti Pantelejmon je bio veliki putnik, pa je zaštitnik svih vozača i onih kojima je drum drugi dom.

Priča kaže da ovaj svetac upravlja vetrovima i da tako nastavlja svoje putovanje širom sveta. Ako se na današnji dan dva nepoznata čoveka sretnu u crkvi sa slavskim kolačem u rukama, obavezno treba da se izljube i čestitaju jedan drugom slavu, jer se veruje da su sigurno rod.

Molitva

Izabrani stradalče Hristov i lekaru blagodatni, ti zabadava daješ iscelenje bolnima, i mi pesmama slavimo tebe, zaštitnika našeg. A ti, pošto imaš slobodu pred Gospodom, oslobodi od svih opasnosti i bolesti nas koji ti s ljubavlju kličemo:

Raduj se, velikomučeniče i iscelitelju Pantelejmone!

Prethodni članakPRIJAVE ZA PENZIONERSKE KARTICE I NA ŠALTERIMA POŠTE
Naredni članakPROGRAM 39. „ZLATNE BUĆKE ĐERDAPA“