DODATNE POGODNOSTI ZA PENZIONERE SA NAJMANJIM PRIMANJIMA

530

Penzionerima sa penzijom manjom od 21.766,26 dinara biće umanjeni računi za struju za 1.000 din do kraja grejne sezone.

Vlada Srbije usvojila je izmene Uredbe o energetski ugroženom kupcu koje predviđaju da penzionerima sa minimalnom penzijom računi za struju budu niži za dodatnih 1.000 dinara do kraja grejne sezone. Penzioneri koji imaju ugovor o snabdevanju električnom energijom na svoje ime, a čija penzija ne prelazi 21.766,26 dinara imaće pravo na dodatno umanjenje računa u iznosu od 1.000 dinara tokom grejne sezone.

„Ono što treba da urade je da se prijave u svojim lokalnim samouprvama, opštinama. Ali ako nisu u mogućnosti, po službenoj dužnosti će im se račun umanjiti ukoliko imaju merno mesto na svoje ime“, rekla je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike.

Najsiromašniji građani cele godine, mesečno mogu dobiti: do 250 besplatnih kilovatsati struje, a tokom šest meseci grejne sezone – i do 770 kilovat-časova gasa, ili mesečni račun za grejanje iz toplana umanjiti i do 60 odsto. A to pravo već imaju primaoci: socijalne pomoći, dečijeg dodatka, tuđe nege, siromašna seoska domaćinstva, bolesni. Izmenama Uredbe sada je pridodata još jedna kategorija.

„Svi građani koji primaju uvećnu socijalnu novčanu pomoć će takođe moći da ostvare ovo pravo. Njih ima više desetina hiljada“, kaže Dubravka Đedović Handanović.

Pravo na sticanje statusa „energetski ugroženog kupca“ mogu ostvariti i druge porodice u zavisnosti od broja članova i prihoda. Do sada je energetske povlastice koristilo oko 72.000 najugroženijih građana. U Vladi računaju da će ublažavanjem kriterijuma povećati taj broj, jer novca ima za tri puta više korisnika.

 

Foto Pixabay.com

Prethodni članakUSVOJEN ZAKON O BUDŽETU ZA 2024. GODINU
Naredni članakDANAS SLAVIMO SVETU PETKU