GOSTOVANJE PISCA UROŠA PETROVIĆA U KLADOVU

373

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo započinje predstavljanje ovogodišnjih najuspešnijih pisaca i izdavačkih kuća sa 65. Međunarodnog sajma knjiga koji je održan u Beogradu od 23. do 30. oktobra 2022. U utorak 1. novembra 2022. u 11.00 časova u galerijskom holu biblioteke predstavljamo pisca za decu i odrasle – Uroša Petrovića, sa svim njegovim knjigama uz pustolovne igre uma i zagonetki po kojima je Uroš poznat. Istog dana, ali u večernjem terminu, Uroš Petrović od 18 časova potpisuje svoje knjige, druži se sa odraslima i pozdravlja filmsku publiku Evropskog filmskog festivala od 19 časova.

Uroš Petrović (1967) je književnik čija dela pomeraju granice u savremenoj literaturi za decu i mlade. Autor je više od dvadeset knjiga (160 izdanja, 450.000 primeraka) i dobitnik većeg broja najprestižnijih nagrada za književnost za mlade. Knjige su mu do sada objavljene i u Italiji, Mađarskoj, Grčkoj, Sloveniji, Rumuniji, Severnoj Makedoniji i Češkoj, kao i na engleskom jeziku. Po njegovom nagrađenom romanu „Peti leptir“ snimljen je prvi (i za sada jedini) dugometražni 3D film u istoriji srpske kinematografije.

Autor je i više originalnih stonih društvenih igara, od koje su tri nagrađene priznanjem Dobra igračka Prijatelja dece Srbije i dve nagradom Gran Pri za Igračke sa svrhom.

Podsticao naciju na razmišljanje i unutar kultnog serijala Fazoni i fore, kao i u kvizu Lavirint na Javnom servisu Radio televizije Srbije kao Tvorac lavirinta i najteža prepreka za takmičare. Dobitnik je i većeg broja nagrada za fotografiju, koje objavljuje širom planete. Koautor je NTC sistema učenja, i autor koncepta Zagonetna pitanja, kao i programa za usavršavanje Kako razmišljanjem izvan ustaljenih okvira doći do novih ideja i rešenja?, Misli kreaKtivno i Psihološki tango. Gostuje kao predavač na fakultetima, u školama i drugim obrazovnim ustanovama u zemlji i inostranstvu, kao i u kompanijama, na poslovnim forumima i kongresima. Jedan je od prvih zvaničnih kreativnih ambasadora Srbije u okviru nacionalnog projekta Srbija stvara. Bio je predsednik Mense Srbije i jedan od najboljih rešavača IQ X testa na svetu.

Prethodni članakDUALNO OBRAZOVANJE; POZIV POSLODAVCIMA DO 30. NOVEMBRA
Naredni članakPOZORIŠNA PREDSTAVA „POMAHNITALI“