OPŠTINA KLADOVO POTPISALA TRI UGOVORA SA KOMESARIJATOM ZA IZBEGLICE

277

Pomoćnica komesara za izbeglice i migracije Srbije Dušica Popović, uručila je 85 ugovora za 55 jedinica lokalne samouprave, među kojima je i opština Kladovo, a sve u cilju pomoći najugroženijim porodicama izbeglica i interno raseljenih lica sa njihovih teritorija.

U Palati Srbije u Beogradu potpisana su tri ugovora o saradnji Komesarijata za izbeglice i migracije i Opštine Kladovo. Ugovore je u ime lokalne samouprave potpisao zamenik predsednika opštine Kladovo, Bojan Božanović.

Komesarijat za izbeglice i migracije je za Ugovor o ekonomskom osnaživanju izbeglica, kao i Ugovor o dodeli sredstava dohodovnih aktivnosti za interno raseljena lica, dodelio sredstva u iznosu od po 237.500 dinara, uz učešće lokalne samouprave od pet odsto. Treći Ugovor o dodeli sredstava za nabavku hrane za najugroženije porodice izbeglica i interno raseljenih lica koja žive na teritoriji opštine, u celosti finansira Komesarijat za izbeglice u vrednosti od 108.000 dinara za 18 porodica koje ispunjavaju propisane uslove.

Kako je saopštio Komesarijat za izbeglice i migracije, za te namene izdvojeno je blizu 161 milion dinara kojima će se, zajedno sa učešćem JLS, obezbediti 700 grantova.

„U skladu sa Javnim pozivima za jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji, Komesarijat za izbeglice i migracije je u ovoj godini opredelio sredstva za pokretanje i razvoj dohodovnih aktivnosti namenjenih interno raseljenim licima, te danas uručujemo ugovore sa 41 jedinicom lokalne samouprave“, rekla je Popović.

Kako je navela, za te namene dodeljena su sredstva u iznosu od 72,4 milion dinara, dok jedinice lokalne samouprave učestvuju sa šest miliona dinara i tim sredstvima će se obezbediti grantovi za unapređenje i razvoj dohodovnih aktivnosti za 314 porodica interno raseljenih lica.

Objasnila je da su obezbeđena sredstva za ekonomsko osnaživanje porodica izbeglica, što podrazumeva pribavljanje manjih poljoprivrednih mašina i opreme ili osnovnog stada za započinjanje poljoprivredne delatnosti ili alata i opreme za obavljanje zanatskih usluga.

„Potpisujemo ugovore sa 44 jedinice lokalne samouprave, a dodelili smo 88,5 miliona dinara dok jedinice lokalne smouprave učestvuju sa osam miliona dinara. Tim sredstvima obezbedićemo grantove za 386 porodica izbeglica“, navela je Popović.

Ona je dodala da će Komesarijat i u narednoj godini raspisivati javne pozive i da se nadaju nastavku uspešne saradnje sa jedinicama lokalnih smaouprava. Kako je saopštio Komesarijat, pored navedenih sredstava, iz budžeta Republike Srbije za 2023. godinu, dodeljeno je i 210 miliona dinara namenjenih za stambeno zbrinjavanje porodica izbeglica i 220 miliona dinara za stambeno zbrinjavanje porodica interno raseljenih lica.

U proteklih godinu dana Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije je putem Regionalno stambenog projekta i budžetskih sredstva dodelio 907 stambenih rešenja, 120 paketa građevinskog materijala, 15 montažnih kuća, 53 seoskih kuća, 719 stanova, ukupno je skoro 2.000 porodica je pomognuto, što je skoro 6.000 lica.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članakPROGLAŠENA LISTA „ZAJEDNO ZA BUDUĆNOST I RAZVOJ-KOALICIJA ZA MIR I TOLERANCIJU“
Naredni članakSEDNICA PARLAMENTA PRIVREDNIH KOMORA BOR I ZAJEČAR /VIDEO/