U „CENTRU ZA KULTURU“ PREDSTAVA „BEDEMI ĆIRILICE“

285

U okviru obeležavanja Dana Biblioteke „Centar za kulturu“, pod pokroviteljstvom opštine Kladovo, priređuje pozorišnu predstavu „Bedemi ćirilice“.

„Bedemi ćirilice“ govore o životu i radu Svete braće Ćirila i Metodija, o njihovoj borbi i ljudskoj drami na putu ka pismenosti, prosvećenosti, oduhovljenosti i jeziku i pismu koje oplemenjuje narod slovenski. Ovo je pesma ali i plač o gradnji bedema na kojima je uzraslo pismo koje vekovima napaja naše postojanje.

Predstavu je, po tekstu Vladimira Đorđevića, režirao je Milić Jovanović, a igraju Predrag Jovanović iz Paraćina i Aleksandar Jelenić iz Topole koji su ujedno i idejni tvorci ovog projekta. Predstava se igra u pozorišnoj sali u petak, 19. maja od 12:45 časova. Ulaz je besplatan.

„Bedemi ćirilice“ su istorijska i duhovna priča stavljena u okvire nadasve neobičnog čitanja i tumačenja pozorišne umetnosti. Raznolikost dramskog izraza i režijska inovativnost publiku vodi u neispričane borbe u dušama svete braće. Sve to obojili su tonovi frule virtuoza Milinka Ivanovića Crnog a zanimljiv sloj boja ovoj priči dali su kostimi i scenografija umetnice Ane Kolbjanove.

Nosioci glavnih uloga na veran način prikazuju dramu, onu koja se odvijala u dušama svete braće, ali i onu koja se odigravala između njih i sveta replikama svojih likova oni oslikavaju stavove – stubove sveta u kome je istina mera svega. Sveta čije ime je ljubav, čije lice je Božiji blagoslov, čiji duh su vera, nada i radost, a čiji um su snaga i volja zapečaćeni večnošću.

Prethodni članakPUŠTEN U RAD ELEKTRONSKI SERVIS ZA REGISTRACIJU PRIVREDNIH SUBJEKATA
Naredni članakLAŽNA DOJAVA O BOMBI U SREDNJOJ ŠKOLI U KLADOVU